Iets regelen? Mijn BghU of 088 - 0640200

Nieuws

phishing, valse sms-berichten en nepmails (update)

Het programma Opgelicht van de omroep AvroTros berichtte onlangs dat er valse mails van MijnOverheid worden verstuurd. In deze mails staat dat men een bericht in de mailbox van MijnOverheid heeft ontvangen. Dit bericht zou zijn gestuurd door de Belastingsamenwerking gemeenten en waterschappen. Dit bericht is vals

Lees hier het hele bericht: https://opgelicht.avrotros.nl/alerts/artikel/phishingbericht-namens-mijnoverheid-over-belastingsamenwerking-gemeenten/

BghU en MijnOverheid

Wij versturen ook berichten via MijnOverheid. Maar wij sturen alleen berichten via MijnOverheid naar inwoners die zelf bij MijnOverheid hebben aangegeven berichten van BghU te willen ontvangen. Heeft u dit niet bij MijnOverheid aangegeven, dan ontvangt u de belastingaanslagen per post.

Wanneer u een belastingaanslag via MijnOverheid ontvangt, krijgt u een mail van MijnOverheid. Hierin leest u duidelijk dat BghU deze aanslag heeft verstuurd. 

BghU verstuurt alleen belastingaanslagen via MijnOverheid. Andere berichten versturen wij niet via MijnOverheid.  

 

-- update 24 november 2023 --

Het programma Opgelicht van de omroep AvroTros berichtte dat er valse mails worden verstuurd. In deze mails staat dat men een bericht in de mailbox van Mijn Overheid heeft ontvangen. Dit bericht zou zijn gestuurd door de Belastingsamenwerking gemeenten en waterschappen. Dit bericht is vals

Lees hier meer: https://opgelicht.avrotros.nl/alerts/artikel/frauduleus-bericht-namens-mijnoverheid-over-belastingsamenwerking-gemeenten-en-waterschappen/

BghU stuurt ook berichten via Mijn Overheid. Maar wij sturen alleen berichten via Mijn Overheid naar inwoners die bij Mijn Overheid hebben aangegeven berichten van BghU te willen ontvangen. Heeft u dit niet bij Mijn Overheid aangegeven, dan sturen wij de belastingaanslagen per post.

Wanneer wij een belastingaanslag via Mijn Overheid versturen, krijgt u een mail van Mijn Overheid, waarin u duidelijk leest dat BghU deze aanslag heeft verstuurd. 

BghU verstuurt alleen belastingaanslagen via Mijn Overheid. Andere berichten versturen wij niet via Mijn Overheid.  

 

-- update 7 oktober 2022--

Er zijn mails in omloop die u willen bewegen om in te loggen bij MijnOverheid, vanwege een bericht van Belastingsamenwerking Gemeenten en Waterschappen. Deze mails zijn vals en zijn niets anders dan phishing.

Wanneer de Belastingsamenwerking gemeenten en hoogheemraadschap Utrecht (BghU) u iets stuurt, zal dit altijd duidelijk in het bericht zijn aangeven. Gebruik uit veiligheid altijd de MijnOverheid Berichtenbox-app. Controleer ook altijd een link voordat u er op klikt.

Hieronder het voorbeeld van de phishing mail die naar veel mensen is gestuurd.

voorbeeld-phising-mijn-overheid.jpg--

--

Er zijn frauduleuze mails in omloop. Dit keer wordt er misbruik gemaakt van de betrouwbaarheid van het bedrijf Waternet, dat de heffing en inning voor o.a. het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht voor haar rekening neemt.

Hieronder ziet u een voorbeeld van zo een mail. Hoewel het lijkt dat Waternet deze mails heeft verstuurd, zijn ze niet door Waternet verstuurd. Het rekeningnummer (IBAN) in deze mail is niet van Waternet. Ook gebruikt de afzender een ander mailadres dan @waternet.nl.

Kijk uit voor dit soort 'herinneringsmails'!   

screenshot-frauduleuze-mail-waternet-1.jpg

--

19 mei 2021

Er zijn mails in omloop waarin de indruk wordt gewekt dat u een bericht van Mijn Overheid heeft gekregen. In de mail staat dat er teveel geld aan BghU is betaald en dat u geld terug kunt krijgen. Dit kan pas nadat u op een link uit het bericht klikt, die u naar een webpagina brengt, waar u uw rekeningnummer kunt invullen.

Let op: doe dit niet! Deze mails zijn niet in opdracht van BghU verstuurd en ze zijn daardoor frauduleus.

screenshot-phishing-mail-mijnoverheid.jpg


Als u uw rekeningnummer invult en/of inlogt in de omgeving waar de link u heenvoert, kunnen criminelen uw gegevens buit maken. 

BghU verstuurt alleen aanslagen, betalingsherinneringen en aanmaningen via Mijn Overheid. 

--

19 mei 2020

Heeft u een mail ontvangen van Stannard Gerechtsdeurwaarders & Incasso advocaten? Pas op: deze mails zijn niet in opdracht van BghU verstuurd. Dit betreft een frauduleuze mail. BghU werkt niet met Stannard.

Deze valse e-mail wil u overtuigen dat u snel moet betalen, om verdere maatregelen te voorkomen. Ga hier niet op in. U herkent het bericht met het onderstaande logo en datum.   

stannard-gerechtsdeurwaarders.jpg

 

--

19 mei 2020

Heeft u een mail ontvangen van Van Arkel Gerechtsdeurwaarders & Incasso? Pas op: deze mails zijn niet in opdracht van BghU verstuurd. Dit betreft een frauduleuze mail. BghU werkt niet met Van Arkel. De valse e-mail ziet er uit zoals het onderstaande bericht.  

voorbeeld-tekst-van-arkel-deurwaarders.jpg

 

Update bericht van 8 april 2020

Heeft u een mail ontvangen van Loansma & Partners - Gerechtsdeurwaarders & Advocaten waarin staat dat u onmiddellijk een nog openstaand bedrag moet betalen in verband met een verhoging afvalstoffenheffing? Trap er NIET in! Dit is een nep-mail. Dat blijkt ook uit onderzoek van het TV-programma Opgelicht.

Open de mail van Loansma & Partners niet en klik zeker niet op de link. Ga in plaats daarvan naar www.fraudehelpdesk.nl en doe aangifte. Daarna raden wij u aan het bericht uit uw mailbox te verwijderen.

BghU is op geen enkele manier gelieerd aan Euroloans of Loansma & Partners. Als u twijfelt aan de echtheid van een betalingsverzoek over gemeentelijke belastingen, mag u ons altijd bellen.


--
Update bericht van 26 maart 2020

Er zijn mails in omloop van ARMAERE, Gerechtsdeurwaarders & Incasso, die aangeven dat er nog een bedrag aan rioolheffing en gemeentelijke naheffing open staat. In deze mail wordt aangegeven dat degene die nog een bedrag heeft openstaan, het bedrag binnen drie dagen na de aanmaning moet betalen, anders wordt er beslag gelegd. Deze mails zijn vals. Het gaat om phishing, verstuurd met de bedoeling om u geld afhandig te maken

Ten eerste, Bghu werkt niet met Armaere en heeft niet de opdracht gegeven om deze mails te sturen. Ten tweede, Armaere heeft deze mails ook niet verstuurd. Het mailadres komt niet met het mailadres van Armaere overeen en ook het rekeneningnummer van Armaere is ander dan die in de onderstaande brief vermeld staat. 

Voorbeeld: een stukje van de verstuurde mail: 

voorbeeld-aanmaningsmail-08042020.jpg

Voor meer informatie en meerdere vormen van phishing, lees hieronder verder. 

 

26 maart 2019

[Update bericht van 24 maart 2020.]

De afgelopen dagen hebben wij van meerdere burgers vernomen dat er mails worden verstuurd uit naam van Waternet. In deze mails wordt aangegeven dat er nog een bedrag aan zuiveringsvoltage moet worden betaald. Deze mail-berichten zijn vals en niet verstuurd Waternet of door BghU. Het betreft phishing. 

In deze mail wordt er gevraagd om een bedrag over te maken naar een niet-Nederlands rekeningnummer. Zowel Waternet als BghU hebben een Nederlands rekeningnummer. Ook zijn deze mails van een Belgisch mailadres verstuurd. Verder is 'regionaal manager' foutief gespeld. Reageer dus niet op deze mail.

Wanneer u twijfelt aan de juistheid van een ontvangen mail, kunt u altijd contact met ons opnemen. Ook kunt u in Mijn BghU controleren of er daadwerkelijk een bedrag open staat. Dit raden wij u sowieso aan, voordat u in mails gevraagde bedragen gaat betalen.

Dit vragen wij ook altijd in de door ons verstuurde mails. Zie hieronder voor meer uitleg.

--

bericht van 24 maart 2020

De afgelopen dagen hebben wij van meerdere burgers vernomen dat er uit naam van BghU mails worden verstuurd door Cannock Chase Incasso B.V., waarin wordt aangegeven dat er nog een bedrag aan BghU moet worden betaald. Deze mail-berichten zijn vals en niet verstuurd onze partner Cannock Chase Public of door BghU. Het betreft phishing. 

In deze mail wordt er gevraagd om een bedrag over te maken naar een niet-Nederlands rekeningnummer. Zowel Cannock Chase Public als BghU hebben een Nederlands rekeningnummer. 

Wanneer u twijfelt aan de juistheid van een ontvangen mail, kunt u altijd contact met ons opnemen. Ook kunt u in Mijn BghU controleren of er daadwerkelijk een bedrag open staat. Dit raden wij u sowieso aan, voordat u in mails gevraagde bedragen gaat betalen.

Dit vragen wij ook altijd in de door ons verstuurde mails. Zie hieronder voor meer uitleg.

--

bericht van 18 maart 2020

De afgelopen dagen hebben wij van meerdere burgers vernomen dat er uit naam van BghU sms-berichten worden verstuurd, waarin wordt aangegeven dat er nog een bedrag aan BghU moet worden betaald. Deze sms-berichten zijn vals en niet verstuurd door BghU. 

BghU verstuurt nooit sms-berichten wanneer er nog een bedrag aan belastingen openstaat. Eerst ontvangt u van BghU een (kostenloze) herinnering. Deze versturen wij met de post. Indien u daar niet op reageert, sturen wij per post een aanmaning en daarna een dwangbevel.

Wanneer wij een mailadres van u hebben, sturen wij kostenloze herinneringsmails. In deze mails verzoeken wij u om het openstaande bedrag in het digitale loket van BghU (Mijn BghU) te controleren en zo mogelijk aldaar met iDeal te betalen. Ook staat in deze mails het rekeningnummer van BghU. Dit is een Nederlands rekeningnummer. U kunt dit controleren of het rekeningnummer overeenkomt met het rekeningnummer dat op de door ons verstuurde aanslag staat. 

Voorbeeld herinneringsmail:

voorbeeld-herinneringsmail.jpg

Terug naar overzicht