Parkeerbelasting is een belasting die u betaalt als u parkeert op een parkeerplek waar deze belasting volgens de gemeentelijke bepalingen verplicht is. Als u geen of te weinig parkeerbelasting (parkeergeld) betaalt, kunt u een naheffingsaanslag parkeerbelasting krijgen.
Tot 1 oktober 2019 vond degene die te weinig of geen parkeerbelasting had betaald, een naheffingsaanslag parkeerbelasting onder de ruitenwisser. De zogeheten 'parkeerbon'. Vervolgens stuurde BghU een duplicaat naheffingsaanslag parkeerbelasting.
Sinds 1 oktober 2019 is de 'parkeerbon op de voorruit' komen te vervallen. Scanauto's controleren door de straten van Utrecht of geparkeerde auto's voldoende parkeerbelasting (parkeergeld) hebben betaald. Als er geen of te weinig parkeerbelasting is betaald, dan gaat er vanuit Toezicht en Handhaving een bericht naar BghU. Vervolgens legt BghU een naheffingsaanslag parkeerbelasting op aan de houder van het kenteken.
U betaalt parkeergeld als u uw auto parkeert op een plek waar het verplicht is parkeerbelasting te betalen. Op de automaat staat aangegeven hoe, hoeveel en wanneer u moet betalen.
U ontvangt een naheffingsaanslag parkeerbelasting als u geen of te weinig parkeerbelasting betaalt. De eigenaar van de auto (kentekenhouder) ontvangt deze naheffing. De naheffingsaanslag parkeerbelasting ontvangt u binnen enkele weken. U moet deze aanslag binnen een maand na dagtekening betalen.
De hoogte van de naheffingsaanslag parkeerbelasting is afhankelijk van de parkeerlocatie. Daarnaast worden er kosten in rekening gebracht voor het niet of niet voldoende betalen van parkeergeld.
Als u een naheffingsaanslag parkeerbelasting heeft ontvangen, moet u deze binnen een maand na dagtekening betalen. U kunt op twee manieren betalen:
Het betalen van een naheffingsaanslag parkeerbelasting via een automatische incasso is niet mogelijk.
Ja, u kunt bezwaar maken tegen een naheffingsaanslag parkeerbelasting door een bezwaarschrift in te dienen. Dit is mogelijk tot uiterlijk zes weken na dagtekening van de naheffing parkeerbelasting die u thuis heeft ontvangen. U kunt uw bezwaar digitaal indienen, dit kan op Mijn BghU.
Zodra uw bezwaarschrift bij ons binnen is, verlenen wij u uitstel van betaling.
U kunt uw bezwaarschrift ook schriftelijk indienen, zie contact voor ons adres. Zorg dat u de volgende gegevens bijvoegt:
Parkeerbelasting is gebonden aan strikte regels. Bij het opleggen van een naheffingsaanslag parkeerbelasting wordt geen rekening gehouden met persoonlijke omstandigheden. Hieronder treft u de meest voorkomende argumenten en of het zinvol is om bezwaar te maken.
U krijgt een wielklem als u drie of meer naheffingsaanslagen parkeerbelasting hebt openstaan bij de gemeente.
Ik heb een wielklem. Wat moet ik doen?
U vindt onder uw ruitenwisser een informatiefolder. Daarin staat wat u moet doen:
Mijn auto had een wielklem, maar is nu weggesleept. Wat te doen?
Als u de openstaande parkeerboetes en kosten niet binnen 24 uur betaalt, dan wordt uw auto weggesleept.
Inwoners van Utrecht (en bezoekers) met een gehandicaptenkaart hebben sinds 1 september 2020 een parkeervergunning nodig om gratis te parkeren in gebieden waar betaald parkeren geldt. Het neerleggen van de gehandicaptenkaart is niet meer voldoende.
De digitale parkeervergunning staat op kenteken. Daardoor ziet de scanauto van de gemeente, die de parkeercontrole uitvoert, dat de auto er mag staan.
Gratis
De parkeervergunning is alleen nodig in wijken waar betaald parkeren geldt.
Mensen met een gehandicaptenkaart mogen altijd gratis parkeren op één van de algemene gehandicaptenparkeerplaatsen in de stad.
Inwoners en bezoekers met een gehandicaptenkaart kunnen de parkeervergunning aanvragen bij de gemeente Utrecht. De parkeervergunning is gratis.
Meer informatie over vergunningen en de Gehandicapten ParkeerKaart vindt u hier.
Als u fout parkeert, ontvangt u geen parkeerbon, maar een Wet-Mulderbon. Dit is een boete die wordt opgelegd bij een overtreding, zoals fout parkeren, te hard rijden of door rood licht rijden. De afhandeling hiervan gebeurt niet door BghU of de gemeente, maar door het Centraal Justitieel Incassobureau.
Kies uw gemeente:
Wellicht geeft onderstaande zoekbalk antwoord op uw vraag. Mocht deze ook geen uitkomst bieden, neem dan contact met ons op.