U kunt de waarde inzien:
Let op: het taxatieverslag voor de WOZ-waarde van 2021 kunt u vanaf 20 februari 2021 in Mijn BghU downloaden.
Heeft u vragen over het tot stand komen van de WOZ-waarde? Bekijk het filmpje over de WOZ of neem contact met ons op; wij geven u graag uitleg over uw WOZ-waarde.
WOZ staat voor 'Waardering onroerende zaken'. In het kader van de Wet WOZ stelt BghU elk jaar de waarde vast van alle WOZ-objecten (zoals woningen, garages, bedrijfsgebouwen, winkels en bouwterreinen) voor de deelnemende gemeenten Bunnik, De Bilt, Houten, Lopik, Nieuwegein, Stichtse Vecht, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug en Zeist.
Wie op 1 januari bij het Kadaster als eigenaar is geregistreerd, of als beperkt zakelijk gerechtigde (recht van erfpacht, opstal, vruchtgebruik, gebruik en bewoning of appartementsrecht), ontvangt van BghU een WOZ-beschikking via het aanslagbiljet; u vindt de WOZ-waarde van uw object op uw aanslagbiljet.
Wanneer u een aanslag met een WOZ-waarde op uw naam heeft ontvangen, dan kunt u het taxatieverslag van uw pand inzien en downloaden in Mijn BghU. U kunt daar met uw Digid inloggen.
Het taxatieverslag van uw bedrijfspand staat ook in Mijn BghU. Bedrijven kunnen inloggen met eHerkenning.
U kunt geen taxatieverslag inzien, wanneer u (nog) geen aanslag heeft ontvangen.
Als u het niet eens bent met de vastgestelde WOZ-waarde, bel ons dan eerst even, op 088-0640200. Onze medewerkers kunnen uw vragen beantwoorden. Misschien is het dan niet meer nodig om bezwaar te maken. Bent u het daarna nog steeds niet eens met de waarde, dan kunt u zelf, eenvoudig, bij BghU bezwaar maken tegen de WOZ-waarde, door een bezwaarschrift in te dienen.
Dit is mogelijk tot zes weken na de dagtekening van de aanslag of beschikking. Een bezwaarschrift indienen kan via Mijn BghU of schriftelijk via BghU, Postbus 5150, 3502 JD Utrecht. U ontvangt altijd schriftelijk een ontvangstbevestiging.
De WOZ-waarde voor het huidige belastingjaar 2021 is bepaald naar waardepeildatum 1 januari 2020. Op deze waardepeildatum was er nog geen sprake van covid-19 waardoor de coronacrisis in de basis geen effect heeft op de WOZ-waarde voor het huidige belastingjaar 2021.
Enkel in uitzonderlijke gevallen die zich tussen de waardepeildatum en de aanvang van het belastingjaar voordoen kunnen echter wel van invloed zijn op de WOZ-waardering. Dit is bijvoorbeeld het geval bij wijziging van de waarde door een verbetering, uitbereiding of sloop van een object of door een bestemmingswijziging. Een bijzondere omstandigheid voor een specifieke onroerende zaak kan dus invloed hebben op de WOZ waarde van een WOZ-object. Deze invloed moet dan wel betrekking hebben op de onroerende zaak zelf en niet op de bedrijfsvoering welke nu bijvoorbeeld wordt beïnvloed door de covid-19 pandemie.
Voor meer informatie verwijzen wij u naar de Waarderingskamer (De Waarderingskamer houdt toezicht op de uitvoering van de Wet WOZ door gemeenten, adviseert de staatssecretaris van Financiën) (https://www.waarderingskamer.nl/covid-19-heeft-geen-tot-zeer-gering-effect-op-woz-waarden-in-2021/)
Heeft u vragen? Neem dan contact met ons op tijdens kantoortijden op 088-0640200. Ook hebben we een aantal extra telefonische avondopenstellingen tot 20.00 uur op 9, 11, 16 en 18 februari.
Een belangrijk onderdeel bij het bepalen van de WOZ-waarde is de marktanalyse. Dat betekent dat alle verkooptransacties worden gecontroleerd op bruikbaarheid. Tijdens deze controle door de taxateurs van de BghU vindt bij appartementen, boven- en benedenwoningen een (neerwaartse) correctie plaats van het aandeel VvE op de transactiesom, omdat dit geen onderdeel is van de onroerende zaak.
Het vaststellen van de WOZ-waarde vindt dus plaats op basis van deze gecorrigeerde transacties. De BghU houdt dus rekening met uw aandeel VvE.
U heeft bovenstaande slogan vast wel eens ergens gelezen, bijvoorbeeld op internet of in een reclamefolder. Diverse bureaus en makelaars verlenen onder deze slogan ‘gratis’ rechtsbijstand. Niemand wil te veel belasting betalen. Dat is logisch. Daarom is ‘gratis’ bezwaar maken tegen de WOZ-waarde steeds meer in trek. Het klinkt mooi, maar hoe zit het nu precies?
Uiteindelijk betalen we allemaal mee aan deze bureaus!
‘Gratis’ is eigenlijk helemaal niet gratis. Er worden namelijk veel kosten gemaakt als deze bureaus voor u bezwaar maken en uiteindelijk betalen we daar allemaal aan mee. Deze bureaus en makelaars komen voor zaken waarbij het bezwaar is toegekend en de WOZ-waarde is gewijzigd, in aanmerking voor een door regelgeving vastgestelde kostenvergoeding.
In de praktijk komt het er op neer dat als in een bezwarenprocedure in 2021 de WOZ-waarde van een woning met 10.000 euro wordt verlaagd, dit een vermindering van de aanslag oplevert van ongeveer 12 euro (het exacte bedrag is afhankelijk van de tarieven die gelden voor de gemeente waar u woont). Het bureau of de makelaar krijgt vervolgens voor zijn werkzaamheden een bedrag op zijn rekening bijgeschreven dat kan oplopen tot 786 euro.
De kosten die BghU moet uitbetalen, worden door de aan BghU deelnemende gemeenten verrekend in hun tarieven. Uiteindelijk betaalt u met alle woningeigenaren binnen uw gemeente dus wel een prijs voor het bureau dat u inhuurt. En dat is jammer en onnodig, want bezwaar maken bij BghU is altijd gratis. BghU handelt alle bezwaarschriften op de zelfde manier af. Wij maken dus geen onderscheid tussen een bezwaarschrift dat u zelf indient of dat door een no-cure no-pay bedrijf wordt ingediend.
Let u er op dat bezwaar maken via een bureau ook voor u kosten mee kan brengen en niet altijd gratis is. Lees daarom de algemene voorwaarden goed. De kans is groot dat u deze bureaus een bedrag moet betalen wanneer u de dienstverlening wil beëindigen.
Wij helpen u graag (en gratis!)
BghU voert de Wet WOZ uit voor de gemeenten Bunnik, De Bilt, Houten, Lopik, Nieuwegein, Stichtse Vecht, Utrecht, Utrechtse heuvelrug en Zeist. De BghU probeert de WOZ-waarde zo nauwkeurig mogelijk te bepalen.
Bent u van mening dat wij een fout hebben gemaakt? Dan kunt u dit eenvoudig via een bezwaarschrift via Mijn BghU aangeven. BghU wil net als u graag dat de WOZ-waarde klopt! Bij de waardering maakt BghU gebruik van een waarderingsmodel waarmee alle woningen in bovengenoemde gemeenten worden getaxeerd. Als u aangeeft dat de gegevens met betrekking tot uw woning niet kloppen, zal de taxateur een en ander eventueel ter plaatse beoordelen en corrigeren. Als blijkt dat wij een fout hebben gemaakt bij het vaststellen van uw WOZ-waarde, passen we deze graag voor u aan.
Heeft u vragen of bent u het niet eens met de aanslag, belt u ons dan eerst even op 088-0640200.
Bezwaar maken? Dat kan eenvoudig digitaal via ‘Mijn BghU’. Log hiervoor in met uw DigiD.
Op uw WOZ-beschikking staat altijd een waardepeildatum van 1 januari van het vorige jaar.
Bij het bepalen van de waarde wordt uitgegaan van het bedrag dat uw woning zou opbrengen als het op de waardepeildatum leeg op de vrije markt verkocht zou worden. Hierbij vormen gerealiseerde verkopen van soortgelijke woningen in uw gemeente ('referentiepanden') het uitgangspunt. Op uw taxatieverslag vindt u terug welke referentiepanden voor uw woning gebruikt zijn. Het taxatieverslag kunt u opvragen via Mijn BghU.
Voor het einde van februari verstuurt BghU het overgrote deel van de WOZ-beschikkingen. Wanneer u op dat moment nog geen WOZ-beschikking heeft ontvangen, dan krijgt u die in de loop van het jaar.
BghU verstuurt 45% van alle aanslagen via MijnOverheid.
Alle door BghU verstuurde WOZ-beschikkingen vindt u in ons digitale loket Mijn BghU.
Voor de gemeenten die niet bij BghU zijn aangesloten, maar wel binnen het werkgebied van het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) liggen, is BghU voor meerdere waterschapslasten afhankelijk van de WOZ-gegevens van die gemeenten. Zodra BghU de WOZ-gegevens van de gemeente heeft ontvangen, kan BghU de aanslagen voor het HDSR versturen. Doorgaans worden deze voor eind mei verstuurd.
Gemeenten die (deels) in het werkgebied van HDSR liggen, maar waarvoor BghU niet de WOZ waarde vaststelt, zijn: Alphen a/d Rijn, Bodegraven-Reeuwijk, Krimpenerwaard, Montfoort, Nieuwkoop, Oudewater, Rhenen, Woerden, Woudenberg, Wijk bij Duurstede en IJsselstein.
De LV WOZ staat voor de Landelijke Voorziening WOZ en heeft als hoofddoel de uitwisseling van gegevens tussen gemeenten, samenwerkingsverbanden, Kadaster, leveranciers, dienstverleners en de Waarderingskamer te moderniseren. In plaats van periodieke uitwisseling van bestanden is het met de komst van LV WOZ mogelijk op elk moment van de dag, 7 dagen in de week bestanden uit te wisselen. De LV WOZ is een onderdeel van de basisregistraties.
Bent u het niet eens met de WOZ-waarde op uw aanslag? Bel ons dan eerst even, op 088-0640200. Onze medewerkers kunnen uw vragen beantwoorden. Misschien is het dan niet meer nodig om bezwaar te maken. Bent u het daarna nog steeds niet eens met de waarde, dan kunt u zelf, eenvoudig, bij BghU bezwaar maken tegen de WOZ-waarde.
Ook kunt u altijd voor de formele weg kiezen en via een WOZ-bureau bezwaar maken. Binnen het werkgebied van BghU zijn verschillende 'no cure no pay'-bedrijven (WOZ-bureaus) actief die bezwaar voor u willen maken. Het bezwaarschrift, ongeacht of dit door uzelf of een bureau wordt ingediend, wordt door ons serieus beoordeeld en afgehandeld. De woning onderwerpen wij hierbij altijd aan een objectieve hertaxatie.
Natuurlijk is iedereen vrij in de keuze om eventueel een deskundige in te schakelen, maar dit is echt niet nodig. Op termijn is het voor u voordeliger om zelf bezwaar aan te tekenen. Waarom? We leggen uit hoe het werkt.
WOZ-bureaus werken veelal voor u op basis van 'no cure no pay'. Overheidsinstellingen, zoals BghU, moeten echter relatief hoge vergoedingen aan deze bureaus betalen. Als u een bureau namens u bezwaar laat maken, dan machtigt u meestal dit bedrijf om de onkostenvergoeding te incasseren die BghU moet uitbetalen. Die onkostenvergoeding is genormeerd en zó hoog dat ‘no cure no pay’-bedrijven ervan kunnen bestaan.
Ter verduidelijking een praktijkvoorbeeld. Als in een bezwarenprocedure de WOZ-waarde van een woning met 10.000 euro wordt aangepast, levert dit voor u een vermindering van de aanslag OZB op van zo'n 10 euro en voor de aanslag watersysteemheffing gebouwd van zo'n 2 euro. Het bureau dat u heeft ingeschakeld, krijgt vervolgens voor de werkzaamheden een bedrag van ongeveer 786 euro op zijn bankrekening bijgeschreven. Dit bedrag is als volgt opgebouwd:
De door BghU verstrekte kostenvergoedingen aan deze bureaus worden weer meegenomen in de tariefbepaling van de onroerendezaakbelastingen door uw gemeente. Uiteindelijk worden alle belastingbetalers met deze nieuwe belastingtarieven geconfronteerd. Rechtstreeks met BghU in gesprek gaan over uw WOZ-waarde bespaart daarom overheidsgeld!
BghU doet haar best de WOZ-waarde zo nauwkeurig mogelijk te bepalen. Als u van mening bent dat hierin een fout is gemaakt, maakt u dit eenvoudig via een bezwaarschrift aan ons kenbaar. Een taxatierapport hoeft hiervoor niet te worden opgemaakt en meegezonden.
BghU wil net als u graag dat de WOZ-waarde klopt. Wij hebben er geen enkel belang bij om de WOZ-waarde te hoog of te laag vast te stellen. Als blijkt dat wij een fout hebben gemaakt bij het vaststellen van uw WOZ-waarde, passen we deze graag voor u aan. Helemaal gratis!